Programmeurs op afstand

Steeds meer organisaties die op zoek zijn naar gekwalificeerd personeel doen een beroep op nearshoring of offshoring; het werven van werknemers op afstand. Programmeurs op afstand inhuren is zeker het overwegen waard wanneer je als ondernemer moeite hebt om werknemers met de juiste vaardigheden te vinden. Hieronder leggen we uit wat we precies verstaan onder een programmeur op afstand, wat de voordelen van programmeurs op afstand zijn en welke vaardigheden van belang zijn voor werknemers die in een dergelijke constructie aan de slag gaan. Tot slot belichten we de uitdagingen en van welke voordelen je profiteert wanneer je één of meerdere programmeurs op afstand inhuurt via Remote-IT. 

Wat is een programmeur op afstand?

Een programmeur op afstand, ook wel een remote programmer genoemd, voert over het algemeen dezelfde werkzaamheden uit als een ‘gewone’ programmeur die bij jou in loondienst is en van 9 tot 5 op kantoor zit. Het verschil is dat remote programmers vanaf een andere fysieke locatie werken dan de rest van je team. Dat kan een andere vestiging van je organisatie zijn, een co-working ruimte, of thuis. Ze kunnen elders in het land zitten, maar ook aan de andere kant van de wereld. In landen zoals Oekraïne, Bosnië & Herzegovina en Turkije bijvoorbeeld. Hier is het aanbod aan programmeurs veel groter dan de vraag. Er is weinig werkgelegenheid, terwijl er hier in Nederland juist een tekort aan goede programmeurs is. Maar waar deze programmeurs zich bevinden is niet relevant, want bij remote werk ligt de focus op virtueel contact in plaats van op face-to-face interacties. Het gaat er vooral om dat ze het ‘gat’ in jouw personeelsbestand kunnen vullen, zodat je geen genoegen hoeft te nemen met een developer die eigenlijk niet over de juiste skills beschikt. Programmeurs op afstand kunnen in loondienst zijn, maar er is ook een groot deel dat op freelance basis werkt.

Wat zijn de voordelen van programmeurs op afstand?

Programmeurs op afstand inschakelen biedt een aantal belangrijke voordelen voor je organisatie. Hierbij kun je denken aan: 

  • Een groter aanbod

Nederland is een relatief klein land en het aantal gekwalificeerde programmeurs is nu eenmaal beperkt. Wanneer je je organisatie openstelt voor programmeurs op afstand, kun je vissen in een vrijwel oneindige zee in plaats van in een kleine sloot. De kans dat je dan de juiste mensen vindt, wordt ineens aanzienlijk groter. 

  • Meer flexibiliteit

Nearshoring is de ideale oplossing voor organisaties die behoefte hebben aan flexibiliteit met betrekking tot hun personeelsbestand. Wellicht dat je aan je in-house team genoeg hebt voor de dagelijkse werkzaamheden, maar voor bepaalde projecten incidenteel extra mensen nodig hebt, of programmeurs zoekt die over specifieke kennis of vaardigheden beschikken. 

  • Kostenreductie

Door het inhuren van programmeurs op afstand kun je een aanzienlijke besparing op personeelskosten realiseren. Omdat de programmeurs op afstand werken, bespaar je op reiskostenvergoedingen, kosten die gepaard gaan met het faciliteren van werkplekken en de kosten voor computers en kantoorinrichting. Programmeurs op afstand inschakelen is tevens aanzienlijk voordeliger dan wanneer je een overplaatsing zou moeten bekostigen. 

Wie is Remote-it?

Remote-IT is dé strategische partner op het gebied van IT-nearshoring. Wij werven IT-professionals (met name developers) die ‘Remote’ werkzaamheden uitvoeren voor Nederlandse opdrachtgevers. Dit doen wij via onze (partner)kantoren in verschillende landen waar het aanbod van kwalitatieve IT professionals groot en divers is.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor programmeurs op afstand?

Een programmeur op afstand dient vanzelfsprekend te beschikken over de technische vaardigheden waar jij naar op zoek bent. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken van belang. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van een goede programmeur op afstand:

  • Communicatieve vaardigheden

Programmeurs moeten in staat zijn om hun ideeën duidelijk te communiceren, zowel verbaal als schriftelijk. Zeker wanneer het om een programmeur op afstand gaat is het belangrijk dat ze vloeiend de taal spreken en schrijven die binnen jouw bedrijf wordt gesproken. De kandidaat moet immers met de rest van het team kunnen communiceren.

  • Verantwoordelijkheidsgevoel

Het is voor een programmeur op afstand nog belangrijker om in te kunnen schatten hoelang hij of zij ergens mee bezig is. Tijdmanagement staat nauw in verband met verantwoordelijkheidsgevoel; jij moet als werkgever erop kunnen vertrouwen dat je programmeur er alles aan doet om taken of projecten volgens planning af te ronden of op te leveren.

  • Zelfdiscipline

Werken op afstand vereist een hoge mate van zelforganisatie en autonomie. Een goede programmeur op afstand beschikt over voldoende zelfdiscipline om productief te blijven, zonder dat hij of zij steeds aangespoord hoeft te worden door de projectmanager.

  • Proactiviteit

Als je verzekerd wilt zijn van goede resultaten moet je een programmeur hebben die ervaring heeft met het werken op projectbasis. Hij of zij moet intrinsieke motivatie bezitten en initiatief tonen, bijvoorbeeld met ideeën en suggesties die de uitkomst kunnen verbeteren.

Nieuw: de voordelen van Nearshoring voor jouw bedrijf in één overzicht!

Hoe vind ik een goede programmeur op afstand?

Het vinden van gekwalificeerd personeel is niet eenvoudig, zeker gezien het tekort aan programmeurs. Om te beginnen moet je voor jezelf helder krijgen over welke vaardigheden en eigenschappen de programmeur moet beschikken, wat je van diegene verwacht en welke specifieke taken de functie omvat. Daarnaast moet je nadenken over praktische zaken zoals het salaris, het aantal uren per week, de duur van de arbeidsovereenkomst en arbeidsvoorwaarden. Op basis daarvan schrijf je een vacature. Die vacature verspreid je dan via de juiste kanalen. Dit is echter nog maar het begin, want het verwerken van sollicitaties en het selectieproces neemt doorgaans veel tijd in beslag. Het kan dus nog best een uitdaging zijn om een goede programmeur op afstand te vinden, om nog maar niet te spreken over de tijd die je eraan kwijt bent. Gelukkig kun je dit ook uitbesteden aan Remote-IT!

Waarom een programmeur op afstand inhuren via Remote-IT?

Wanneer je het werven van één of meerdere programmeurs op afstand uitbesteedt aan Remote-IT, dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Je kunt de zoektocht aan ons uitbesteden, zodat jij je volledig kunt blijven focussen op je core business. Wij zoeken niet alleen een programmeur met de juiste vaardigheden, we regelen ook alle bijkomende zaken. Je kunt je programmeur op afstand beschouwen als een volwaardig teamlid – iemand die volledig is dedicated aan jouw project en organisatie. Ben je inmiddels overtuigd? Maak dan vandaag nog een afspraak met Remote-IT voor een kennismakingsgesprek!

Deze bedrijven gingen je voor

jaar ervaring

Nederlandse klanten

software developers

Onze expertises

Tijd voor een bakje koffie?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Up to date blijven over onze diensten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.