Developer op afstand

Als je ziet hoe snel de digitalisering van onze samenleving gaat, is het niet zo verwonderlijk dat de vraag naar goede developers groter is dan ooit. Het kan voor organisaties dan ook een behoorlijke uitdaging zijn om personeel te vinden. Gelukkig creëert diezelfde digitalisering ook meer mogelijkheden. Heb je bijvoorbeeld weleens overwogen om een developer op afstand in te schakelen? Hieronder leggen we kort uit wat een developer op afstand is en schetsen we enkele situaties waarin het inschakelen van één of meerdere developers op afstand het overwegen waard kan zijn. Daarnaast belichten we de voordelen en een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een developer op afstand wil inschakelen. Tot slot leggen we uit wat wij bij Remote-IT voor je kunnen betekenen bij de zoektocht naar een geschikte developer op afstand voor jouw organisatie. 

Wanneer kiezen voor een developer op afstand?

Er is de laatste jaren een verandering zichtbaar in wat we als een werkplek beschouwen. Steeds meer mensen werken thuis en daarmee wordt werken op afstand een stuk makkelijker. Sterker nog, er zijn steeds meer organisaties die een remote-first aanpak hanteren en developers op afstand inschakelen. Er zijn verschillende situaties waarin dit een uitkomst kan bieden, zoals wanneer je:

  • een developer met een specifieke skill set zoekt;
  • tijdelijk één of meerdere extra developers nodig hebt voor een groot project;
  • onderneming dusdanig snel groeit dat je vaste personeel de werkdruk niet meer aan kan; 
  • organisatie bezig is met de overstap naar remote work;
  • wilt besparen op personeelskosten en andere vaste lasten.

Wat zijn de voordelen van een developer op afstand?

Een developer op afstand inhuren biedt tal van voordelen. Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet:

1. Ongeacht hoe niche je vereisten zijn, je kunt altijd het juiste talent vinden
Er is ongekend veel vraag naar goede developers. Dit maakt het bijzonder lastig om de juiste persoon te vinden, zeker als je op zoek bent naar iemand met zeer specifieke kennis en/of vaardigheden. Ongeveer 41% van de werkgevers is van mening dat een gebrek aan talent het probleem is bij het vinden van nieuw personeel. Dat percentage lijkt zelfs alleen maar toe te nemen. Wanneer je je organisatie openstelt voor remote developers, breidt je je kansen aanzienlijk uit. De talentpool is dan ineens vele malen groter! Je kunt overal developers vandaan halen, inclusief degenen die wellicht niet bereid zijn om voor een baan te emigreren.

2. Remote developers zijn productiever
Zelfstandige developers hebben over het algemeen veel kennis; ze hebben hun vaardigheden gericht ontwikkeld en zijn zich goed bewust van de toegevoegde waarde die zij voor een organisatie of project hebben. Wanneer je remote developers van de benodigde middelen voorziet en hen een gevoel van autonomie geeft, zul je merken dat ze veel toewijding en motivatie hebben. En meer motivatie leidt vrijwel altijd tot meer productiviteit en efficiëntie! Moderne communicatie tools zoals Slack en Teams helpen daarnaast om te zorgen dat developers op afstand gedurende een project verbonden blijven met je organisatie.

3. 24/7 beschikbaarheid
De hedendaagse eindgebruiker is uitermate veeleisend. Ze zijn gewend geraakt aan instant gratification en onmiddellijke notificaties. Denk maar eens aan social media kanalen. Wanneer Instagram even niet bereikbaar is, verwachten gebruikers dat ze daarvan via de Twitter feed van Instagram op de hoogte worden gebracht. Als er een bug in de software zit die ze gebruiken, verwachten ze dat jij er alles aan doet om zo snel mogelijk een update met patch uit te rollen. Wanneer je alleen maar developers met een 9 tot 5 mentaliteit in dienst hebt, kun je niet verwachten dat je 24/7 in kunt spelen op problemen. Maar als je daarnaast ook developers op afstand in dienst neemt, is het mogelijk om teams met overlappende roosters samen te stellen. Je remote developers kunnen eventuele problemen die zich buiten kantooruren voordoen aanpakken, waardoor je de best mogelijke service kunt verlenen. Zonder dat je je in-house personeel niet lastig hoeft vallen in hun welverdiende vrije tijd.
 

Wie is Remote-it?

Remote-IT is dé strategische partner op het gebied van IT-nearshoring. Wij werven IT-professionals (met name developers) die ‘Remote’ werkzaamheden uitvoeren voor Nederlandse opdrachtgevers. Dit doen wij via onze (partner)kantoren in verschillende landen waar het aanbod van kwalitatieve IT professionals groot en divers is.

De voordelen van het dedicated development team model in de IT

Binnen de IT kan een dedicated development team bestaan uit diverse developers, software engineers of andere specialisten. Afhankelijk van welke expertises je nodig hebt. Op deze manier heb je altijd de juiste kennis en kunde in huis. Een dergelijk team kan vlot ingezet worden, zodat de integratie tussen je eigen personeel en het team zo snel mogelijk kan plaatsvinden. Daarnaast is een dedicated development team flexibel inzetbaar op de momenten dat je ze nodig hebt. Denk aan een bepaald afgebakend project binnen de organisatie. Als laatste is een dedicated development team efficiënt als het gaat om de kosten. Er kan gewerkt worden met een vast budget of een vooraf afgesproken periode waarin het team ingezet gaat worden. Zo ben je van tevoren op de hoogte van de investering.  

Nieuw: de voordelen van Nearshoring voor jouw bedrijf in één overzicht!

Waar moet ik rekening mee houden als ik een developer op afstand wil inschakelen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen biedt het inschakelen van een developer op afstand veel voordelen. Om een soepele samenwerking te realiseren die voor alle betrokkenen gunstig is, zijn er wel een aantal zaken die je aandacht vereisen. We adviseren het volgende:

  1. Maak duidelijke afspraken

Wanneer je als werkgever een developer op afstand inschakelt, kun je het gevoel krijgen dat je van diegene afhankelijk bent en dat je minder controle hebt. Zeker als hij of zij werkzaamheden uitvoert die niet zomaar kunnen worden uitbesteedt aan je andere developers – je hebt dan immers geen vangnet. Dergelijke onzekerheden kun je voorkomen door vooraf duidelijke afspraken te maken (en vast te leggen) met betrekking tot onder andere de looptijd van het project en de vorm van de samenwerking. 

2. Blijf communiceren

Een gedegen communicatie is van essentieel belang voor elke organisatie, zeker als je werkt met developers op afstand. Zorg dat alle developers die bij het project betrokken zijn een vast aanspreekpunt hebben waar ze bij terecht kunnen en stel een projectmanager aan die de verantwoordelijkheid heeft om alles in goede banen te leiden. Daarnaast adviseren we om vaste momenten in te plannen voor een check-up, het liefst dagelijks. Op die manier kun je eventuele problemen direct aanpakken en zorg je dat developers op afstand betrokken blijven. 

3. Dek je organisatie in

Als je een developer op afstand inhuurt, is er een grote kans dat deze vroeger of later met gevoelige bedrijfsinformatie moet gaan werken. We raden daarom aan om vooraf een contract op te stellen waarin duidelijk staat hoe er met dergelijke vertrouwelijke informatie omgegaan moet worden. Laat dit contract tekenen door zowel de intermediair als de developer zelf. In sommige gevallen is een simpel contractje voldoende, maar het kan ook noodzakelijk zijn om een non-disclosure agreement (NDA) te laten tekenen. Dit moet allemaal geregeld zijn voordat een remote developer voor je organisatie aan de slag gaat. Bij Remote-IT tekenen we een Non-Disclosure Contract individueel met elke developer die we bij de klant plaatsen. Zodoende is alles juridisch goed ingedekt.

Hoe vind je een developer op afstand?

Nu vraag je jezelf wellicht af: Hoe vind ik een developer op afstand die over de juiste skills beschikt? Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zelf op zoek te gaan. Maar dat kan vaak behoorlijk wat tijd en moeite in beslag nemen. Gelukkig kun je altijd terecht bij Remote-IT. Wij hebben (partner)kantoren in landen waar veel goed opgeleide developers zitten, waaronder Bosnië en Herzegovina, Oekraïne en Turkije. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of maak meteen een afspraak voor een persoonlijk gesprek. We helpen je graag bij het vinden van de beste developer op afstand voor jouw organisatie!

Deze bedrijven gingen je voor

jaar ervaring

Nederlandse klanten

software developers

Onze expertises

Tijd voor een bakje koffie?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Up to date blijven over onze diensten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.